Ekonomi

Son Dakika: Otomotiv sektöründe “6 ay 6 bin kilometre” düzenlemesi 2024 yılına kadar uzatıldı

Ticaret Bakanlığı “6 ay 6 bin kilometre” yönetmeliğinin kapsamını genişletti. Buna göre fahiş fiyat artışlarına ve stoklamaya karşı başvuru süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatıldı. Ticari faaliyet sayılan bireysel otomobil satışları da 6 ay süreyle 6 bin kilometre kapsamına alındı.

“AMAÇ HAKSIZ VE REKABETÇİ UYGULAMALARIN ÖNLENMESİDİR”

Ticaret Bakanlığı‘nin açıklamasının tamamı şöyle: “Ülkemizin en güçlü segmentlerinden biri olan Otomotiv bölümünde üretim, istihdam, ihracat ve satışlardaki olumlu gelişmelerden memnuniyet duyuyoruz. Otomotiv segmentimizde, arz-talep istikrarı ve haksızlığa karşı gerçekleşen fahiş fiyat oluşumlarını ticari uygulamaların önüne geçmek, rekabetçi, adil ve istikrarlı bir piyasa yapısı oluşturmak, motorlu kara taşıtı alımlarında sistemli bir işleyişi sağlamak ve satışı, Ticaret Bakanlığımız ve otomotiv dairesi yetkili kuruluşları, otomotiv imalatçıları ve distribütörleri, yetkili satıcı ve bayi temsilcileri ile Ticaret Bakanlığı 19 Haziran 2023’te kapsamlı görüşmeler yapılmıştır.

“İLAVE TEDBİRLER ZORUNLU OLDU”

Otomotiv alım satımlarında bazı firmaların yürüttüğü stoklama ve fahiş fiyat uygulamalarına yönelik çalışmalar kapsamında bugüne kadar uyguladığımız yoğun kontrol tedbirlerinin yanı sıra, Ticaret Bakanlığımızca bu uygulamaları ortadan kaldıracak ilave tedbirlerin alınması gerekmektedir. otomotiv sektörü temsilcilerinin görüşleri dikkate alınarak haksız menfaat ve tüketici mağduriyetine neden olunmaması. olmuş. Bu içerikte;

bir-Otomotiv sektöründeki aşırı ve fahiş fiyat artışları, stoklama ve bazı haksız ticari uygulamalar nedeniyle eforda yarar görülen “6 Ay 6 bin kilometre” kısıtlamasının düzenlemesinin başvuru süresi 6 yıl uzatıldı. 1 Ocak 2024’e kadar aylar.

2- Ticari faaliyet sayılan tüm bireysel satışlar, “6 ay-6 bin kilometre” kısıtlama yönetmeliği kapsamında Bakanlığımız tarafından düzenli olarak denetlenecek ve bu satıcılar hakkında mevzuata aykırılık halinde idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca söz konusu satışlara ilişkin kayıtlar ve kontrol sonuçları kayıt dışı kazançların vergilendirilmesini teminen Hazine ve Maliye Bakanlığı ile paylaşılacaktır.

3-İnternet ortamında 2. el motorlu kara taşıtı ilanlarında yer alan fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınacaktır.

4-Ticaret Bakanlığımız, yetkili satıcı, oto galeri ve bireysel satıcılar nezdinde motorlu kara taşıtı satışlarında fahiş fiyatlara yol açan uygulamaların yanı sıra 6 aylık 6 bin kilometre kısıtlamasına ilişkin yoğun denetimler gerçekleştirmeye devam edecek.

TOPLAM 35 MİLYON 110 BİN TL CEZA

Bu kapsamda pazarlama ve satış kısıtlamalarına aykırı süreç oluşturan işletmelere toplam 35 milyon 110 bin 527 TL idari para cezası verildi.

Ayrıca stoklama uygulamaları kapsamında 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili satıcıya 8 milyon 292 bin 360 TL, geçtiğimiz Mayıs ayında 4 yetkili satıcıya toplam 17 milyon 834 bin 400 TL idari para cezası kesildi, tüketicilerin yeni kilometre araçlara ulaşmasını zorlaştıran uygulamalarda bulunduğu tespit edilen; Haziran ayında aracın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili satıcıya 49 milyon 44 bin 600 TL idari para cezası verilmesine karar verildi. Ayrıca idari para cezası uygulanan 4 yetkili satıcının ikinci el motorlu kara taşıtları alım satım izin belgeleri iptal edildi. Böylece stoklama faaliyetlerine yönelik yapılan denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 75 milyon 171 bin 360 TL idari para cezası verilmesine karar verildi. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

derikhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu